4

Namų saugumas: Xiaomi Honeywell dūmų detektorius

Už poros mėnesių jau bus vieneri metai, kai visuose namuose ir butuose privalomi dūmų detektoriai. Žinoma, dar ir dabar ne visi namų ūkiai turi juos įsirengę, žiūri į visus reikalavimus pro pirštus. Bet iš tiesų – svarbus pasirūpinti savo saugumu. Taip ilgai ieškojus geros akcijos prigriebiau Xiaomi Honeywell dūmų detektorių. O jų kainos svyruoja nuo ~20 iki 40€. Taip taip, už identišką prekę, tokie kainų skirtumai. Viskas priklauso nuo parduotuvės ir akcijų.

Prisipažinsiu, aš irgi nebuvau, tas pareigingasis kuris tik atsiradus reikalavimu įsirengti dūmų detektorius, puoliau pirkti pirmus pasitaikiusius įrenginius, o svarbiausiai ir kuo pigesnius. Daug kas internete dalinosi nuorodomis į Aliexpress rastus dūmų detektorius po 2-3 eurus, gal ir geri, bet kai dėl tokio tikslo ar verta rizikuoti? O aš ir nenorėjau paprasto ir neaiškaus, kadangi visus namus „lipdau“ su Xiaomi produkcija, tai logiška, jog reikalingas ir išmanus dūmų detektorius.

Specifikacijos

  • Išmatavimai: 9.00 x 3.60 x 2.50 cm
  • Svoris: 100g
  • Garsinio signalo stiprumas: 80 dB (3 metrų atstumu nuo detektoriaus)
  • Maitinimas: CR123A 3V baterija (dažniausiai pardavėjai išima ją ir parduoda be jos)
  • Veikimo temperatūra: -10℃ – 55℃
  • Informacinis signalas: gaisras, klaida, senkanti baterija
  • Pagamintas iš ugniai atsparių medžiagų
  • Funkcionalumas: pranešimai į telefoną, Zigbee protokolas, automatinis tikrinimas, reguliuojamas jautrumas

Pakuotės turinys

Pakuotė kaip visada paprasta ir tai ko reikia. Viduje rasime patį dūmų detektorių, detektoriaus laikiklį su dvipuse lipnia juosta, papildoma lipni juosta, tvirtinimo važtai, norint naudoti ne lipnią juostą ir instrukcija kinų kalba. Kadangi produktas skirtas ne tarptautinei rinkai, visa instrukcija kinų kalba, tai iš jos naudos ne per daugiausiai. Bet pagrindinę informaciją galima suprasti ir iš iliustracijų. Teoriškai turėtų būti pridėta reikalinga baterija, net yra jai skirta vieta dėžutėje, bet jos nebuvo. Kiek ieškojau informacijos, tai pardavėjai ją išima, dėl siuntimo niuansų, kadangi reikalinga ličio baterija, o kažkas jiems ten nesigauna. Ar tiesa nežinau, bet baterijos negavau. Baterijos kainos Lietuvoje prasideda nuo 1,7€ ir kyla net iki 7€, verta pasiieškoti toje pačioje Kinijoje.

Pagal atsiliepimų nuotraukas, pagalvojau, jog bus baterija, tai jau sulaukęs tikėjausi išbandyti, bet teko nusivilti ir ieškoti kur tą įmantrią bateriją įsigyti. Nieko, radau sumontavau ir išbandžiau. Aš naudojau tvirtinimą su lipnia juosta, nes nenorėjau gadinti lubų, o ir nelabai galiu. Viskas prisitvirtino pakankamai lengvai ir nesukėlė jokių nesklandumų.

Funkcijos ir veikimas

Svarbu paminėti, jog šis Xiaomi Honeywell dūmų detektorius gali veikti autonomiškai arba gali būti susietas su Xiaomi Mi Home sistema, tuomet atsiranda didesnis funkcionalumas. Galima gauti pranešimus į telefoną, reguliuoti jautrumą, nustatyti automatinį patikrinimą, pridėti prie įvairių automatizavimo scenų.

Nuotolinis pranešimas

Kai dūmų detektorius suveiks, į telefoną gausime pranešimą iš Mi Home programėlės, tai padės mums visiškai nesupleškinti namų ir pasirūpinti saugumu. Ši funkcija veiks, jei įrenginį naudosime su Xiaomi gateway.

Savitikra

Savitikros funkciją galima įjungti Mi Home programėlėje. Įjungus ją vykdoma dūmų detektoriaus patikra, kuri trunka iki 25 sekundžių. Patikros pabaigoje pamatysim užrašą su klausimų ar išgirdome pyptelėjimą ir matėme šviesos indikaciją. Jei viskas taip ir buvo, įrenginys veikia tinkamai. Taip yra galimybė įjungti mėnesinį automatinį patikrinimą, kurio metu dūmų detektorius kartą per mėnesį patikrins ar jis tinkamai veikia.

Jautrumo koregavimas

Priklausomai nuo detektorius montavimo vietos, galima nustatyti jo jautrumą. Galbūt įrenginys pas mus sumontuotas arti židinio kambaryje, o galbūt jis virtuvėje (kaip pas mane), galime nustatyti kaip jis jautriai reaguos.  Yra trys pasirinkimai:

  • Nėra dūmų (pvz., biuras, sandėlis)
  • Nedidelis dūmų kiekis (pvz., svetainė, kurioje rūkoma)
  • Daugiau nei vidutiniškai (pvz., virtuvė).

Sujungimas su „Gateway“

Principas paprastas, įjungus šią funkciją „gateway“ susiejamas su detektoriumi ir jei detektorius pradeda pypsėti ir pranešti apie dūmus, tuo metu ir „gateway“ pradeda skleisti signalą, taip pranešdamas apie pavojų. Jei gyvename name, galime negirdėti rūsyje veikiančio daviklio, čia pagelbėja „gateway“.  Jis kaukdamas ir mirgėdamas perduoda pavojaus signalą, o tuo pačiu ir gauname pranešimą į telefoną.

Patarimai

  1. Kaip nutildyti suveikus?
    Norinti nutildyti suveikus, reikia nuspausti ant dūmų detektoriaus esantį mygtuką. Nuspaudus iš karto bus nutildytas aliarmas. Kitas būdas, tai tiesiog palaukti 70 sekundžių, po kurių automatiškai daviklis nutils.
  2. Imitacijos režimas
    Jei norima įjungti testavimo/imitacijos režimą, nėra būtina ką nors deginti. Tai galima atlikti ant dūmų detektoriaus esantį mygtuką palaikius 3 sekundes. Prasidės garsėjantis aliarmas ir mirgės indikacinė lemputė. Jis nutils tuomet, kai paspausime mygtuką dar kartą.
  3. Savitikra be programėlės
    Detektorių galima patikrinti ir be išmaniosios programėlės pagalbos. Norint tai atlikti reikia mygtuką palaikyti nuspaudus vieną sekundę ir garsinis signalas su indikacine lempute informuos apie detektoriaus būklę.

    Xiaomi Honeywell dūmų detektoriaus patikrinimas
    Būsena Indikacinė lemputė Garsas
     Normali  Sekundės dalį bus raudona ir pasikeis į geltoną  Vienas pyptelėjimas
     Senka baterija  Vieną kartą sumirgsi geltonai  Vienas pyptelėjimas
     Klaida  Tris kartus sumirgsi geltonai  Trys pyptelėjimai
     Gaisras  Tris kartus sumirgsi raudonai  Trys pyptelėjimai

Išvados

Dūmų detektorius su gana plačiu funkcionalumu, kurio tikrai bet kuris pigus rinkoje esantis dūmų detektorius pasiūlyti negalės. Pakuotėje esantis pasirinkimas kaip montuoti daviklį pasirinktoje vietoje naudojant varžtus ar dvipusę lipnią juostą iš tiesų labai puikus sprendimas, žinant, jog pats daviklis nėra sunkus. Įdomus dizainas ir daviklio kompaktiškumas iš ties man patinka. Žinoma visa, tai atsiperka kai kaina nesiekia pačios didžiausios ir 20-26€ kainą iš ties nebloga.

Pliusai
  • Daug funkcijų
  • Jungiasi prie išmaniųjų namų funkcionalumo (gali veikti ir be jų)
  • Lengvas naudojimasis
Minusai
  • Aukšta kaina
  • Atkeliauja be baterijos
  • Aukšta baterijų kaina

 

Jei kas norėtų įsigyti šį dūmų detektorių gali padaryti paspaudus nuorodas: Gearbest, Aliexpress arba Banggood.

Vaidas

4 komentarai

  1. Aš kai pirkau pernai metų viduryje, tai su baterijomis atsiuntė. Nors dabar dažnai pastebiu, kad rašo jog dėl pasikeitusios politikos negali siųsti baterijų ir skysčio. Gal čia kai kurių pašto tarnybų tokie įstatymai, nes baterijas atskirai tai pirkti galima. O dėl pigių kiniškų detektorių, tai nieko jie ten neveikia 🙂 tėvai nusipirko tokius namams, tai baterija tarnauja max savaitę, o ir su nauja baterija bandėm testuot, tai pats detektorius aprūko, bet pypsėti nepradėjo 🙂

    • Spėju ta pati politika, kur įvedė, ir baterijas gali siųsti tik esančias įrenginių viduje, tai šiuo atveju ji būna šalia neįdėta, tai užkliūva. Teko girdėti istorijų, kai žmonės perka baterijas ir jos būna įdėtos į žaislus visokius, jog tipo „įrenginyje“ 😀

      Man teko siųstis 36V 8000 mAh akumuliatorių, kurį naudoju kaip papildomą bateriją Xiaomi M365 paspirtukui, tai praėjo normaliai, tai nesuprasi. Arba papildomai bando užsidirbti 😀

  2. Sveiki, įdomu, kokiu atstumu veikia visi tie išmanūs prietaisai? Pvz., jei pas mane gyvenamajame name yra routeris bei gateway valdiklis, o durų daviklis, ir dūmų detektorius bus ūkiniame pastate už 30 metrų, ar aš gausiu informaciją i telefoną kai daviklis suveiks? Paminėsiu, jog ūkinio pastato viduj per telefoną gaudo silpną wifi ryšį, bei galima naudotis internetu. Iš anksto dėkoju. 🙂

    • Sveiki,
      konkrečiai pasakyti negaliu, reikia bandyti ir žiūrėti, nes naudoju bute, tai problemų nesudaro. Dauguma priedų bendrauja Zigbee protokolu, kuris gali būti labiau pasiekiamas arba atvirkščiai.

Parašykite komentarą