5

Xiaomi TDS vandens kokybės matuoklis

Dėl smalsumo įsigijau Xiaomi TDS vandens kokybės matuoklį. Visada norėjau sužinoti kokios kokybės vanduo bėga iš čiaupo, koks vanduo parduodamose vandens buteliukuose ir panašiai. O, kadangi pasirodė Xiaomi gamintojo, o ir kaina nedidelė, tai ir įsigijau.

Xiaomi TDS vandens kokybės matuoklis labai panašus į tušinuką, net gale turi du išsikišimus, lyg būtų tušinukas. Bet tai tik jutikliai ir temperatūros daviklis.  Visas įrenginys labai paprastas, kaip minėjau turi 2 kontaktus ir jutiklį, mygtuką įjungimui ir išjungimui, bei mažą ekraną, kuriame pateikiami vandens matavimo rezultatai. Taip pat yra kamštelis, kuris uždengia kontaktus, bet tuo pačiu gali būti naudojamas kaip indelis vandeniui pasemti ir jame matuoti. Prietaisas turi IPX6 sertifikatą, tai dėl vandens poveikio įrenginiui galime nebijoti, taip pat automatinę išsijungimo funkciją ir sveria vos 28 gramus.

Anot gamintojo ir kitų šaltinių matuoklis gali aptikti 3 tipų medžiagas:

  •  tirpias druskas (kalcio ir magnio jonus)
  •  žalingas organines medžiagas (amonio acetatą, natrį ir t.t.)
  •  sunkiuosius metalus (chromą, cinką, šviną ir varį)

Prietaisas veikia akimirksniu, tereikia tik įmerkti į skystį ir iš karto matomi rezultatai ekrane. Įvairių medžiagų kiekis (TDS) dažnai matuojamas mg/l arba dažniau milijoninėmis dalimis (PPM), kuriomis Xiaomi TDS matuoklis ir rodo. Panaudoti galima visur, tarkim kelionėje pažiūrėti koks vanduo iš čiaupo, gal geriau pirkti vandenį buteliukuose, tikrinti sodo vandens kokybė ir t.t.

Aš nusprendžiau atlikti keletą bandymų su įvairiu vandeniu ir patikrinti kokia vandens kokybė ir kiek jame yra ištirpusių medžiagų. Tai šiam badymui naudojau vandenį iš čiaupo (Vilniaus vandenys), šaltinio vandenį buteliuke (RIMI vardo), mineralinį vandenį kuriame gausu mineralų (Vytautas, ant buteliuko teigiama ištirpusių medžiagų kiekis 7309 mg/l), Rasa mineralinį vandenį (medžiagų kiekis 3888 mg/l).

Taip pat internete radau daug įvairių skalių vandens tikrinimui (TDS), daugmaž visos vienodos ir teigiama, jog prie 0 PPM vanduo yra ypatingai švarus, bet kituose šaltiniuose radau, jog vanduo turintis mažiau nei 30 PPM yra techninis vanduo ir naudojamas tik pramonėje, toks kaip distiliuotas vanduo. Kuris gi ypač švarus, bet mums gerti jo ne galima, o gerdami tik pakenktume sau. Prie progos gal įsigysiu šio vandens ir pamatuosiu ką rodo šis prietaisas. Vidutinis rezultatas čiaupo vandens yra tarp maždaug 180 iki 410 PPM. O pasiekus ~600 jau jaučiamas pakitęs vandens skonis.

TDS matavimo skalė

TDS matavimo skalė (anglų kalba)

Rezultatai

Taigi, pateikiu jūsų teismui galutinius vandens testo rezultatus, galbūt kažką nustebins, galbūt ne.

  • Vanduo iš čiaupo – 273 PPM
  • „RIMI“ šaltinio vanduo – 125 PPM
  • Mineralinis vanduo „Vytautas“ – 4700 PPM
  • Mineralinis vanduo „Rasa“ – 1890 PPM

Kaip matome iš rezultatų, kurie yra visai neblogi, vanduo iš čiaupo yra ganėtinai švarus, skaičius nėra labai didelis, bet visgi vanduo iš buteliuko yra daugiau nei du kartus švaresnis, t.y. turi mažiau medžiagų jame. Tai ar čia gerai ar blogai palieku spręsti jums.  Kiek nustebino rezultatai su mineraliniais vandenimis. Nors deklaruojamas ištirpusių medžiagų skaičius yra labai didelis, bet testo rezultatai parodė maždaug du kartus mažesnį ištirpusių medžiagų kiekį. Mineralinis vanduo viršija visas normas, nes jis mineralinis, praturtintas įvairiais mineralais ir kitomis medžiagomis. O ir kaip teigiama, jog pasiekus 600 PPM jau pakinta skonis, turbūt daugelis ragavote „Vytauto“ ir jutote jo specifinį skonį.

Gal šis  įrenginys ir neprilygsta profesionaliems matuokliams, bet visuomet galima naudojant paprastą įrenginį pasitikrinti kokybę, o kai kaina nėra didelė. Jei kas norėtumėt įsigyti, tai kaina ~5-6 eurus, priklausomai nuo akcijos ir įsigyti galite štai čia.

Vaidas

5 komentarai

Parašykite komentarą