0

Keliaujam: Moldova ir nepabostantis Kijevas

Mūsų su Ginte kelionės dažniausiai prasideda daug negalvojant, na tiksliau bilietų pirkimas, svarbu tiktų datos, o jau paskui žiūrėsim kaip apsisukt. Taip nutiko ir šį kartą. Į sąrašą papuolė Moldova (Moldavija), šalis kurioje dar nesilankėme, tai suteikėme ir jai progą parodyti ką gero turi. Tai nuo pradžių.

Bilietai

Radau daug akcijų skrydžiams su „Ukraine International Airlines“ iš Kijevo į keletą šalių: Azerbaidžaną, Moldovą, Kazachstaną, Armėniją ir Iraną, jei visas gerai pamenu. Svarstėm kelis variantus, bet pasirinkom šalį kuriai nereikia vizos ir mažiau dokumentų tvarkymui.

Arbata 🙂

Čia galbūt padarėm klaidą, nes nepasidomėjom apie lankytinas vietas, nes iš karto pasakysiu – tai ne ta šalis kuri būtų pritaikyta turistams ir turėtų ką pasiūlyti lankytojams. Bet apie tai vėliau. Bilietai yra, viso po 40 EUR žmogui už skrydžius Kijevas – Kišiniovas – Kijevas. Sakyčiau net pigu, pasirinkom datas, jog būtų pigių bilietų iš Vilniaus į Kijevą lėktuvu, o iš ten jau į Moldovą. Bet būtų per gerai, spaudžiant pirkti, rašo bilietų nėra už maža kainą (~60 EUR už abu), liepia imt brangesnius, sakom palauksim gal bus akcijų. O jų nebuvo ir teko pirkti bilietus po 80 EUR žmogui, sutaupėm vadinasi 😀

P.s. bilietus į Moldovą pirkome apie 9 mėnesius prieš kelionę, o į Kijevą likus 2 mėnesiams. O dar vėliau prisiskaičius atsiliepimų apie Ukrainos oro linijas baisu pasidarė, bet nėra taip blogai kaip šneka, kartais geriau mažiau skaityti, nes bus kaip su ligų simptomais – visi jie galų gale turi vieną diagnozę, jums VĖŽYS 😀

Kijeve, mes vėl čia

Labai nekantravome ir atėjo mūsų laukta diena, kelionė į Kijevą, o iš jo jau pasieksime Moldovą. Kadangi turėjom karčios patirties su vėlavimu, dabar visada kelis kartus viską pertikrinam ir būnam anksčiau.  Oro uoste mes buvom jau labai anksti, praėjom visas patikras ir jau lėktuve. Nors teko prisiskaityti blogų atsiliepimų, bet kol kas viskas gerai. Skrydžiu patenkinti, dabar jau laikas į miestą. Nuo kovo pirmos jei neklystu ženkliai pabrango kelionė autobusu iš oro uosto į miestą. Anksčiau buvo 30 grivinų, dabar jau visas 100, bet vis pigiau nei koks taksi. Autobusai važiuoja dažnai, užsipildo ir atvažiuoja kitas. Veža iki Kharkivska metro stoties (60 grivinų) ir geležinkelio stoties (100 grivinų). Stotyje nusipirkom neriboto interneto kortelę (100 grivinų), bet turėjom problemų, bet kitam salone maloniai išsprendė ir kalbėjo angliškai 🙂

Toliau sekė pusryčiai jau mūsų pamėgtoje „Puzata hata“ kavinėje, papusryčiavę keliavom į miestą, tai ko nepavyko pamatyti praeitos kelionės metu.  Pagrindinį dėmesį skyrėme „The Motherland Monument“ (Motinos Tėvynės statula), praeitą kartą pakišo viešasis transportas ir dėl vėlavimų nebeturėjome laiko aplankyti. Skulptūra iš arti atrodo iš ties įspūdingai, dar žinant, jog šiltuoju metų laiku leidžia pakilt į jos rankoje laikomą skydą ir apžvelgti miesto panoramą. Pastate po statula yra muziejus, kur apžvelgta visą Ukrainos karinė istorija. Muziejuje fotografavimas mokamas, o už įėjimą galima mokėti ir kortele. Taip pat kvapą užgniaužia muziejuje žuvusiems atminti esanti salė, su daugybe nuotraukų ir daiktų (nesusivaldžiau ir nufotografavau).

Mi Store

O kaip gi… Važiuojant autobusu iki Kijevo geležinkelio stoties pamačiau MI logo ir nuo to laiko šypsena nedingo nuo veido. Kadangi esu Xiaomi fanas, susitariau su Ginte aplankyti bent vieną Mi Store (Xiaomi firminė parduotuvė) parduotuvę, o gavosi taip, jog aplenkėme kokias 4 😀 Kainos ten kur kas draugiškesnės nei pas mus salonuose, galėčiau labiau lyginti su kainomis Kinijoje (Aliexpress, Gearbest ir t.t.), nes jos labai panašios, o kai kas net pigiau nei perkant iš Kinų. Spėju ir garantija lengviau pasinaudot būtų nei perkant iš Aliexpress. Kiekviena parduotuvė su savo skirtingu asortimentu, vienur prekių daugiau, kitur mažiau, bet telefonų ir ten visokių jungtukų turi visos. Apsižvalgėme ir nutarėm, jei kažko reikės, galbūt kada grįžę nusipirksim iš čia, o Gintė pamačiusi Xiaomi Air 12 kompiuterį, labai jo užsimanė 🙂

Mi store dėka, mums pavyko atrasti ir nematytas Kijevo parduotuves, kadangi požeminėse perėjose yra daugybė parduotuvių, bet ne tokių kaip mes įpratę matyti Lietuvoje.  Kai kurios požeminės perėjos yra kaip prekybos centras su savo parduotuvėmis, prekybininkų salelėmis.

Xiaomi MI store

Xiaomi MI store Kijeve

Moldova

Na štai, atėjo eilė ir kulminacija – Moldova 🙂 Apie sostinę, Kišiniovą informacijos nedaug, labai nedaug. Moldova yra vyno šalis pietryčių Europoje, kuri jau 10 metų bando įstoti į Europos sąjungą, be vist nesėkmingai, Kišiniovas yra pats neįdomiausias Europos miestas.

Pinigai ir transportas iš oro uosto

Į Kišiniovą atskridome vėlai vakare, kai jau oro uoste beveik niekas nedirba, tik pora keityklų.  Bankomatas neveikė, tai pinigus reiks keistis keitykloje. Draugei kuo puikiausiai pavyko su Revolut atsiskaityti keitykloje (labai įtartinai žiūrėjo į korteles be vardo ir pavardės), man nepavyko, tai šiek tiek grynų pasikeičiau, ir sakėm bandysim tartis su šeimininkais kur nakvosim, jog vėlia sumokėsim. Vėliau išsiaiškinau, jog neveikia todėl, jog naudojau Mastercard kortelę, o draugės buvo VISA.

Iš oro uosto į miestą nusigauti yra 3 būdai: pėsčiomis (tolo eiti :D), troleibusu ir taksi. Taksi atmetėm ir rinkomės troleibusą, kadangi dar paskutinis tą dieną turėjo atvažiuoti. Kaina 2 lėjos, t.y. apie 10 euro centų. Tik jei kas vyksite, neišsigąskite išėję į lauką, jog nėra troleibusų laidų, pas juos troleibusas likus kokiems 5km iki oro uosto atsikabina ūsus ir atvažiuoja kaip elektrinis autobusas (hibridas). Mes pradžioje išsigandome, jog nėra laidų, o turi būti troleibusas, sakom gal kur ne ten laukiam, bet viskas buvo gerai – atvažiavo!

P. s. jei kam reikės nusigauti iki oro uosto ir jūs turėsite Moldavišką telefono numerį (tinka ir kur tik mobilūs duomenys, be skambučių) pasinaudokite TAXI48 Client programėle, mums kelionė kainavo ~60 lėjų, kai vietiniai taksistai prašė nuo 200. Sutaupysite 🙂

Pirmieji įspūdžiai

Naktį nusigavome iki mūsų nakvynės vietos, sutiko miela namų šeimininkė, parodė kur kas yra, taip pat jog yra žemėlapių kaip iki ko nors nusigauti ir viešojo transporto stotelėmis. Aptarėme pusryčių laiką ir patraukėme miegoti.

Ryte gavome gardžius pusryčius ir pradėjome dėliotis lankytinų vietų sąrašą, ką reiktų aplankyti, ką pamatyti. Pats miestas gana niūrius, galbūt jog lankėmės dar ankstyvą pavasarį, galbūt vasarą ne taip pilka, bet yra kaip yra. Miestas iš tiesų nėra labai patrauklus turistams, nėra labai daug lankomų vietų ir tik pora Geocache lobiukų visam mieste, nors ir sostinė, atrodo keista. Viskas mieste primena sovietmetį, dideli seni pastatai, tartum grįžimas atgal į praeitį. Bet tuo pačiu ir įdomu, pamatyti kaip viskas buvo ankščiau tarkim pas mus Lietuvoje, nėra to blogo kas neišeitų į gerą.

Kainos, bent muziejų čia yra nedidelės, su studento pažymėjimais visur kainuos ~2-4 MDL (nuo 20 iki 40 euro centų), kas iš tiesų yra juokingai pigu, bent muziejų čia nemažai, visi didžiuliuose pastatuose, vidus greičiausiai dar nuo statybos nematęs remonto, bet kai kuriems muziejams tai tinka. P.s. visur fotografavimas muziejuose mokamas, bet jis nėra labai brangus, bet brangesnis nei įėjimo bilietas.

Aplankius gausybę muziejų, aplankėm ir miesto centre esančią Triumfo arką, Soborinę katedrą. Šiaip atvykus kaip minėjau pilka mieste, bet pagal kitus šaltinius vasarą čia labai žalia, mieste daug žalių erdvių, bet pavasarį nematėm 😀 Susimokėjus 2 MDL už viešojo bilietėlį, galima nuvykti kiek atokiau nuo miesto centro esantį Botaniko sodą (Gradina Botanica), pasivaikščioti po gražų parką, tikėjomės kažko kito, nei tik parko, bet patiko.

Zoologijos sodas

Visiems rekomenduoju aplankyti zoologijos sodą esantį netoli Botanikos sodo, tikrai nepasigailėsite. Įėjimas kainuoja vos 0.5 – 1 eur, bet gyvūnų daug, labai įdomiai išsidėstęs ant kalno šlaito ir visur labai tvarkinga. Pats zoologijos sodas nėra didelis, bet gyvūnų galima pamatysi tikrai nemažai (lapės, vilkai, lokiai, ereliai, tigrai, liūtai, kupranugariai, zebrai ir t.t.) ir visi prižiūrėti, bent atrodo, jog tikrai gerai jais čia rūpinamasi.

Tai va, pavaikštinėjom po muziejus, miestą, zoologijos sodą, prekybos centrus ir prabėgo mūsų kelios dienos čia – Moldovoje. Likus dienai iki išvykimo būsto šeimininkė pasiūlė apsilankyti baseine, čia mieste jų daug ir visi jie lauke, bei šildomi. Šeimininkės vyras dirba mokykloje ir gali mums parūpinti įėjimą į baseiną. Tai su mielu noru pasinaudojome, buvo šiek tiek sunkumų, kadangi vyras kalba tik rusiškai, buvo sunku susikalbėti, bet sugebėjom. Gavom privatų persirengimo kambarį ir laiką baseine, ten kaip supratome buvo plaukimo mokykla. Jos vyras yra dalyvavęs kanojų plaukimo varžybose Trakuose ir jam ten labai patiko.

Baseinas Moldovoje

Baseinas Moldovoje

Paskutinę dieną daugiau pabendravome su šeimininke ir sužinojome daugiau informacijos apie Moldovą ir jos žmones.  Tiesa išgirdome, jog mes labai gražūs ir mūsų balsai labai gražiai skamba vietiniams, galbūt todėl visi į mus atsisukdavo pažiūrėt 😀 Pasigyriau 🙂 Šiaip žmonės gana užsidarę, liūdni, retai kada besišypso. Algos Moldovoje yra mažos, net mažesnės už Lietuvos, o kainos kaip pas mus, o yra prekių kurios dar brangesnės nei pas mus. Gal visgi nėra, taip blogai pas mus? A? Lieka tik stengtis ir žiūrėti į ateitį. Šeimininkė kalba ir angliškai, tai kalbėjom rusų-anglų kalbų miksu, bet susikalbėjom, gera palavinti savo kalbos žinias.

Kelionė atgal

Kaip jau minėjau, į oro uostą važiavome taksi, pasinaudodami išmaniąja programėle, kelionė netruko

Skydžio atidėjimo davinys

Skydžio atidėjimo davinys

ilgai ir netrukus buvome oro uoste. Standartinės procedūros ir patikros ir mes jau išvykimo salėje. Iki laukimo salės praėjimas tik per DUTY FREE parduotuvę, įdomus sprendimas, nes oro uostas mažas. Artėjant išvykimo laikui sužinome, jog skrydis atidėtas. Didieji ponai pradėjo įsterikuoti ant darbuotojų, tartum jos dėl to kaltos. Mes ramiai pasiėmėm mums priklausiusius sumuštinius su vandeniu ir toliau laukėm lėktuvo. O skrydis atidėtas, dėl blogų orų Kijeve, ten buvo didelė pūga. Atidėjo dviems valandoms, bet išskridome, jau po valandos.

Kijeve atskridus oras kardinaliai pasikeitęs, šalta, pilna sniego, keliai nevalyti, tai buvo baimės važiuojant į miestą. Apsipirkę Kijeve lauktuvių ir pavalgę, vykom atgal į oro uostą. Išsiunčiau mamai atviruką iš Kijevo oro uosto (nemokamai, bet siuntė mėnesį). Praėjom patikras ir vėl laukimas ir kaip ne keista 2 kartus skrydis atidėtas po valandą, šį kartą maisto negavom 😀 Viskas baigėsi laimingai, mes lėktuve ir jau po valandėlės mes jau Vilniuje.

Kijevo oro uostas

Kijevo oro uostas

Patarimai

  • Į Moldovą, geriau vykti šiltuoju metų laiku, tokiu kaip vasara, tikrai jaukiau ir smagiau bus. Kijevui laikas visada geras, žinoma smagiau kai šilta 🙂
  • Sostinei Kišiniovui užtenka poros dienų, toliau nuotykių reiktų ieškoti giliau šalyje.
  • Mūsų nakvynės vieta booking platformoje ČIA. Jei norite susigrąžinti 10% nuo bet kokio booking.com užsakymo spauskite čia.
  • Moldovos valiuta yra lėja. 1 lėja ~5 euro centai.
  • Oficiali kalba rumunų, bet visi kalba rusų kalba. Kalbančių anglų labai mažai.

Na ir gerų jums nuotykių 🙂

Vaidas

Parašykite komentarą