0

Savaitgalio išvyka: Gdanskas, Sopotas

 Gdansko apžvalgos ratas

Gdansko apžvalgos ratas

– Labas, nori į Gdanską? Kaina tik 12€ abiems, pigiau grybo. Kelionė savaitgalį, nereikia imti atostogų ar papildomų laisvų dienų, tik nusiteikimo, jog grįšim pirmadienį anksti ryte ir tuomet iškarto į darbą. Taip prasidėjo, dar viena išvyka į vietą, kurioje dar nebuvome. Pradžioje planuose buvo tik Gdanskas, bet jau būdami Gdanske, nutarėme aplankyti ir Sopotą.

Viskas prasidėjo dar gruodžio pirmomis dienomis, kai EUROLINES paskelbė akciją autobusų bilietams po Europą jei neklystu, bet reikėjo kelionės kuri netruktų ilgiau nei savaitgalis ir norėjosi nuvykti ten kur nebuvom. Taip radau bilietus į Gdanską ir atgal po 3 eurus. Išvykimas penktadienį 21 val. ir  pirmadienį ~6 val. būtume Vilniuje. Kelionė į vieną pusę trunka ~9 valandas, bet laikas neprailgsta. Galima žiūrėti filmus, klausytis muzikos, naršyti internete, o jei dar pasiseka ir miegoti per 4-5 vietas 😀 Plius dar nemokamai duoda kelionei vandens buteliuką, pastebėjau, jog sumažėjo jie, bet geriau negu nieko.

Viešasis transportas

Kaip ir daugumoje miestų važinėja autobusai, tramvajai ir traukiniai. Kainos tikrai nesi kandžioja, o bilietus galima įsigyti stotelėse esančiuose aparatuose. Tarkim 24 valandų bilietas kainuoja 13 zlotų (~3,13€), o jei esate studentas ar priklauso kitos nuolaidos kaina mažėja perpus iki 6,50 PLN, vienkartinis bilietas 3,2 PLN, tai tikrai verta pagalvoti ar ne labiau apsimoka 24 valandoms ir nesukti galvos dėl persėdimų ar panašiai. Mes pirkom 2 kartus po 24 valandas.  Kelionė Gdanskas – Sopotas kainavo 5,30 zloto, o atgalinėj kelionėj kažką ne taip pasirinkome su stotimis aparate ir gavosi dar pigiau, bet vėliau išsiaiškinom, jog nusipirkom bilietus visai kitur 😀 Pasisekė, jog kontrolė nepatikrino.

Gdanskas

Gdanskas

Gdanskas

Tai gi atsiradome pakankamai anksti ryte ~6 valandą ir dar niekas nedirba, lauke šalta ir tamsu. Tai radome vieną išeitį, palaukti kol viskas pradės dirbti prie geležinkelio stoties esančiame McDonald’s restorane, elektra, šilta, o dar šioks toks šiltas maistas. Tai papusryčiavę, palaukę iki prašvis, patraukėm į miestą ieškoti ką apžiūrėt. Pagalvojom, kaip visada reikia užeiti į turistų informacijos centrą, pasiimt žemėlapių ir kitokių lankstinukų, tik teko nusivilti, žemėlapių negavom, o ir mergina ten dirbusi matėsi buvo ne pačios geriausios nuotaikos. Tai rėmėmės Google informacija, po EU reglamento galėjom nemokamai naudotis mobiliuoju internetu, tai stipriai palengvino situaciją.

Šv. Mergelės katedra

Pirmas lankytinas objektas – Šv. Mergelės katedra (bazilika). Gdanske stovinti Šv. Mergelės katedra yra pati didžiausia plytinė katedra visoje Europoje ir joje turėtų tilpti iki 25 000 žmonių. Įsivaizduojate koks tai skaičius? Palyginimui į Kaune esančią Žalgirio areną telpa tik 20 000. Gotikos stiliaus katedra buvo pastatyta XIV–XVI amžiuje, o pati svarbiausia joje esanti vieta, tai XV amžiuje pagamintas astronominis laikrodis. Legenda byloja, kad šio laikrodžio autoriui buvo išdurtos akys, taip siekiant, kad jis nepagamintų kito tokio šedevro. Pati katedra viduje atrodo išties didelė ir laikrodis atrodo įspūdingai, bet jei trūksta įspūdžių galima užlipti ant stogo, tik tereikia įveikti 400 laiptelių, aukščio baimę ir susimokėti 8 zlotus. O vaizdas iš tiesų gražus, matosi viso miesto panorama. Gaila jog buvo debesuota ir rūkas, tai matėsi ne viskas, o geru oru tai būtų vaizdai dar gražesni.

Karališkasis kelias

Karališkasis kelias eina per Dluga gatvę iki Gdansko Turgaus aikštės. Šioje gatvėje galima apžiūrėti visą miesto vartų kompleksą: nuo Žaliųjų, Auksinių iki Aukštųjų. Šiuo metu kai vaikščiojom dar buvo nenupuoštos eglės, tai Gdanskas vis dar gyveno šventinėmis nuotaikomis. Taip pat čia vaikščiojant galima pamatyti miesto Rotušę, kurios bokštas yra net 80 metrų aukščio. Karališkas kelias – pati gražiausia miesto gatvė Gdanske.

Gdansko zoologijos sodas

Zoologijos sodas yra įsikūręs miesto pakraštyje, iki jo galima nuvažiuoti 179 autobusu, kuris sustoja tiesiai prieš sodo įėjimą. Kainos skiriasi nuo sezonų, tai tuo metu kai važiavome įprasta bilieto kaina 15 zlotų, su nuolaida 10 zlotų.

Žiemą galbūt ir neatrodo viskas super gražu, bet galima pasivaikščioti ir lauke ir viduje. Pagalvojom, kur mes matysim egzotiniu gyvūnus tokiu šaltu oru, bet viskas pagalvota, dauguma gyvūnų dabar patalpose, kur juos galima apžiūrėti, o tie kurie nebijo žiemiškų oro sąlygų vaikšto lauke. Neskubant ir norint viską apžiūrėti reikėtų skirti bent pusdienį, nes sodo plotas didelis, gyvūnų daug, o jei dar kokia vasara, tai galima prisėsti ant suoliuko ir mėgautis gyvūnija ir gamta. Tikrai verta aplankyti net ir esant žiemos sezonui. Zoologijos sode pamatėm daugybę įvairių gyvūnų: liūtų, sniegu vaikščiojančių leopardų, pingvinų, žirafų, papūgų, vėžlių, krokodilų, stumbrų, vilkų, beždžionių ir dar daugybę, visų net neišvardinsiu. Būtinai aplankykite ir rezervuokite tam daugiau laiko!

Olivski parkas

Po zoologijos sodo grįžus į miestą, kol laukėm tramvajaus į centrą nutarėm aplankyti šalia esantį parką. XVIII amžiuje senųjų vienuolyno sodų vietoje buvo įkurtas nuostabus parkas. Čia auga beveik iš visų pasaulio kampelių atgabenti augalai. Tai pat galima apsilankyti 1920 metais įkurtame alpinariume ir oranžerijoje. Tai puiki vieta pasigrožėti kriokliais, alėjomis ir kitais augalai. Bet kadangi mes apsilankėm žiemą, grožis mažesnis, bet ne ką prastesnis. Tuo metu buvo paruošta šviesų instaliacija, kurią vakare įjungia, bet dieną ji išjungta, tai neteko mums ja pasigrožėti. Vasarą puiki vieta apsilankyti.

Sopotas

Kaip jau minėjau iki čia patogiausia, paprasčiausia ir pigiausia nusigauti traukinių taip ir padarėm. Po pusvalandžio kelionės mes jau buvome Sopoto geležinkelio stotyje. Sopotas – vienas populiariausių Lenkijos kurortų, kurį būtų galima lyginti su mūsų lietuviška Palanga. Tuo labiau abu prie jūros ir turi tiltus (molus) į jūrą 🙂

Aplankyti Sopote, kaip ir kiekviename kurorte kultūrine prasme nelabai yra ką – pagrindiniai traukos objektai čia yra paplūdimys ir molas. Norintieji gali pasigrožėti bažnyčia, kreivasis namas taip pat patraukia daugelio dėmesį ir yra dažnas fotografavimo objektas, todėl jei eisite, kas pro šalį, tikrai jis neliks nepastebėtas. Nors ir oras nebuvo vasariškas, Sopote buvo daug žmonių, labiausiai buvo lankomas molas, kuris yra ilgiausias medinis molas Europoje.

Vaidas

Parašykite komentarą