0

Priklausomybė nuo Xiaomi: Xiaomi Mi 5

Atėjo pagaliau laikas išleisti savo Lumia 930 užtarnauto poilsio ir įsigyti telefoną su Android sistema. O naują telefoną rinkausi ilgai, jau buvau nusprendęs įsigyti Xiaomi Mi 5s, bet po ilgų svarstymų ir jau prisiruošus pirkti, visgi pasirinkau Xiaomi Mi 5. Senesnį modelį nei 5s ar 5c, bet pasvėrus mano manymu pliusus ir minusus visgi nugalėjo Xiaomi Mi 5.

Jau buvau visko prigalvojęs, kaip išvengti PVM ir pašto tarpininkavimo mokesčių, kadangi jau nebesiūlo EU Express paslaugos, kuria buvo pirkti pastarieji 2 telefonai: Xiaomi Redmi 3S ir Xiaomi Redmi 4 Pro/Prime. Bet nieko naudoti neprireikė, telefonas nebuvo sulaikytas, tai mokečių papildomų mokėti neteko. Telefonas mane pasiekė per 3 savaites registruotu paštu. Komplekte buvo telefonas, apsauginė plėvelė ir silikoninis dėklas telefonui. Buvo akcija, tai už priedus mokėti nereikėjo.

Specifikacijos

– 5.15 colių IPS LCD Full HD ekranas
– Svoris 129 g
– Keturių branduolių Qualcomm Snapdragon 820 (2×1.8 GHz Kryo & 2×1.36 GHz Kryo) procesorius
– 3 GB RAM atmintis
– 64 GB vidinė atmintis (atminties kortelė nesideda)
– 3100 mAh talpos baterija
– 16 MP galinė ir 4 MP priekinė kamera
– Corning Gorilla Glass 4 stiklinis korpusas
– EU maitinimo šaltinio adapteris
– Lietuvių, anglų, rusų ir kt. kalbos
– MIUI 8 – Android OS, v6.0.1 (Marshmallow) atnaujinama iki 7.0 (Nougat) – bet to geriau nedaryti, apie tai papasakosiu plačiau.
– Apsauginė ekrano plėvelė ir silikoninis dėklas dovanų
– Pirštų antspaudų skaitytuvas
– 2 SIM kortelės (nusistatoma kuri yra pagrindinė internetui, o kuri skambučiams
– GPS (A-GPS, GLONASS, BDS)
– NFC skaitytuvas
– USB-C jungtis ir greitas įkrovimas (Quick Charge 3.0)

Dizainas

Dalis dizaino panašu į kitus Xiaomi produktus, tik šiuo atveju pirštų antspaudų skaitytuvas įmontuotas priekyje esančiame mygtuke, o galinė nugarėlė pagaminti iš stiklo, tai suteikia malonų įspūdį. Taip pat yra brangesnė versija su keramikine nugarėle. Korpuso šonai užapvalinti, tuo suteikdami patogumo

Xiaomi Mi5 USB-C

Xiaomi Mi5 USB-C

laikant telefoną rankose. Vienas iš tokių šio dizaino minusų, tai jog stiklinė nugarėlė yra gana slidi, o dar jei rankos drėgnesnės ar suprakaitavusios, tai telefonas mėgsta slidinėt rankose t.y. sunku jį nulaikyti. Taip pat aplink telefoną yra tikro aliuminio apvadas, kas suteikia solidumo jausmą ir didelis pliusas, jog panaudotas aliuminis, o ne kokia dažyta plastmasė ar kita metalo imitacija.

Telefono apačioje rasime telefono garsiakalbį (dešinėje) ir mikrofoną (kairėje) ir USB-C įkrovimo jungtį. Taip pat čia yra 2 jutikliniai mygtukai ir pirštų antspaudų skaitytuvas, kuris taip pat gali atlikti mechanino mygtuko funkciją, nes spaudžiasi, taip pat ir liečiasi. Viršuje rasime ausinių jungti, mikrofoną ir IR siųstuvą.

Xiaomi Mi 5

Xiaomi Mi 5

Kamera

Xiaomi Mi 5 telefono kamera, lyginant su prieš tai bandytų Xiami Redmi 3s ir 4 Prime iš tiesų nebloga. Nuotraukų kokybė nenusileidžia kitiems telefonams. Šis fotografuoja kur kas geriau nei vis dar mano turimas Lumia 930, su kuriuo pastaruoju metu kažkas pasidarė, nuotraukos tapo ne tokios kokybiškos kaip ankščiau, galbūt Windows atnaujinimai turėjo įtakos.

Kameros programėlė turi funkcija atpažinti žmogaus amžių, kaip ir prieš tai turėtų telefonų, ši funkcija veikia beveik gerai, priklauso kokia nuotaika, toks ir amžius 😀 Nustatymuose galima keisti spalvų filtrus, naudoti panoramą, fokusavimą, HDR režimą, „timelapse“ režimas.

Nuotraukų kokybė prie prasto apšvietimo suprastėja, čia vis dar silpnoji Xiaomi telefonų vieta, bet tikiu ateis laikas, kai šitose vietoje pasitemps, kadangi sensoriai kamerų naudojami geri, tiesiog reikalingas tinkamas programinės įrangos apdirbimas.

Štai žemiau pateikiu nuotraukų darytų su Xiaomi Mi 5 telefonu, truputį kokybė sumažinta su Photoshop, jog užimtų mažiau vietos:

Operacinė sistema

Telefone sukasi Android OS, v6.0.1 (Marshmallow) ir Xiaomi kurta vartotojo sąsaja MIUI 8. Standartiškai įsigijus telefoną, jame nebūna lietuvių kalbos, bet jame yra anglų, rusų ir dar keliolika kalbų. Šį kartą gavau su oficialia Global versija ir nebuvo modifikuota kaip praeiti telefonai. Telefone įdiegta buvo 8.1.2.0 miui versija, tai patikrinus atnaujinimus buvo pasiūlytas 8.2.2.0 atnaujinimas, kuris jau sukasi ant 7.0 Android sistemos (Nougat). Nutariau nieko nelaukti ir atnaujinti iki naujausios esamos versijos. Čia truputį atsirado nusivylimas telefonu, bet čia kalta operacinė sistema ir norėjimas naujovių.

Taigi atnaujinus iki 8.2.2.0 MIUI versijos ir sukantis telefone Android 7.0 versijai atsirado Lietuvos regionas ir lietuvių kalba, daugeliui manau gera naujiena. Manau tam įtakos padarė, jog Xiaomi oficialiai įžengė į Lietuvos rinką ir jos telefonus pardavinėja Telia operatorius, bet kol kas pas juos kainos bent dvigubai didesnės nei perkant tiesiogiai iš Kinijos.

Baterija ir operacinė sistema

Atnaujinus versiją atsirado pirmos problemos, gal labiau ne problemos, o pirmas įspūdis, jog telefono baterija visiškai nelaiko,  didžiąją dalį baterijos sunaudoja „Phone idle“ ir „Screen time on“ laikas tesiekia 2-2.5 valandos, tuo tarpu draugės Xiaomi Redmi 3S tas pats rodiklis 5-6 valandos, kartais ir daugiau. Tuomet pradėjau ieškoti informacijos, ir radau pagrindinį baterijos eikvotoją, tai 7 Androido versija. Baterija naudojant originalų įkroviklį įsikrauna per maždaug pusantros valandos.

Nusprendžiau grįžti prie ankstesnės versijos, bet „įprastu“ būdu neleidžia jos perrašyt, kadangi neleidžia įrašyti žemesnės versijos nei naudoju. Tai teko atrakinti „bootloader“ ir perrašyt sistemą. Ir didžiai nuostabai Android 6 versija, naudojo kur kas mažiau energijos. Dabar „Screen on time“ laikas siekia nuo 3.5 val. iki 5val. tai ženklus pagyvėjimas, galima sakyti bent pusę turėto laiko prisidėjo. Dabar galiu džiaugtis vėl gerai tarnaujančia baterija, kadangi tik gavęs nepatikrinau kiek laiko, jau buvau pradėjęs galvoti, jog įkišo brokuotą, nes dėžutė nebuvo užpakuota, bet baimės nepasitvirtino.

IDLE prieš ir po

IDLE prieš ir po

IR (infrered) ir kokybė

IR

Smagi funkcija, aišku nėra daug vietų kur jos panaudoti, bet kartais gali praversti. Kaip jau buvau minėjęs Xiaomi Redmi 4 Prime apžvalgoje, galima naudoti su įvairiais įrenginiais, tarp jų kondicionieriai, projektoriai, TV, kameroms ir t.t. Įsivaizduokit nueinat į kavinę ir jums rodo nepatinkančią programą, tai imate ir persijungiate į jums patinkančią argi ne puiku? 😀 Viešbučiuose nemokamai naudotis kondicionieriumi (kur jis mokamas) ir t.t.

Kokybė

Kokybė išties stebina, viskas kokybiškai surinkta, nėra prie ko prikibti. Veikia taip pat sklandžiai, be jokių sutrikimų ar strigimų. Dar galbūt reikėtų padirbėti ties 7.0 Android optimizacijos, nes daug energijos sunaudoja procesai. Smagiai laikosi rankose, garsas groja kokybiškai, tik garsiakalbio vieta man nelabai patinka, pavertus ant šono ir laikant rankose dažnai užsidengia, tai garsas sunkiau girdimas.

Dar galiu paminėti, jog labai skandžiai veikia pirštų antspaudų skaitytuvas, tik jis kiek kitoje vietoje nei kituose telefonuose, jis įmontuotas priekyje centriniame mygtuke, kuris kaip ir visas telefonas padengtas stiklu. Tik norint atrakinti reikia telefoną pažadinti ir tada bus nuskaitomas antspaudas arba tiesiog pažadinimui nuspausti mygtuką ir laikyti, tuo metu bus nuskaitomas pirštas.

Išvados

Naudojuosi jau keletą savaičių ir esu be galo patenkintas, kadangi tai puikus telefonas ir pavyko išspręsti nesklandumus su baterija. Visos funkcijos veikia puikiai, niekas nestringa, telefonas lengvas ir plonas, kaip tik telpa į kišenę ir viskuo tuo nenusileidžia garsiųjų firmų flagmanams. Puikus kainos ir kokybės santykis. Šį telefoną rekomenduoju visiems!

Pliusai:

  • Gražus dizainas
  • Kokybiškas surinkimas
  • Pirštų antspaudų skaitytuvas
  • Kainos ir kokybės santykis
  • 2 SIM kortelės

Minusai:

  • 7.0 Android versija, eikvoja stipriai bateriją
  • Vidinė prietaiso atminties nėra galimybės praplėsti atminties kortele

 

 

 

Vaidas

Parašykite komentarą