2

Kijevas: bilietai, vizos, patikros

Viskas prasidėjo nuo to kai ECOLINES facebook puslapyje pastebėjau vykdomą akciją „Kijevas tik nuo 9€“. Skambinu draugei ir klausiu ar nori ir ji važiuot. Tinka! Perku! Bet pamačiau faktą, jog vykstama pro Baltarusiją. Norint vykti pro Baltarusiją reikia turėti jos vizą. Tada puolu ieškoti kiek jos kainuoja, kadangi orientuojamės į kuo pigiau apsisukt. Ecolines pasiūlė 30€ už dvikartinę vizą + kaip supratau kainuos ir draudimas. Nutarėm darytis savarankiškai – taip dvigubai pigiau. Bilietai nupirkti.

Kijevas - Vilnius

Kijevas – Vilnius

Prasideda naujas iššūkis – gauti Baltarusijos vizas. Klausiate kodėl? Ogi norint gauti vizą savarankiškai reikia vykti į Baltarusijos konsulatą ir laukti eilėje, išsimušus numerį. Laukimas dar nėra toks blogas dalykas, bet tenka laukti lauke už vartų, o jei oras prastas – ne pats maloniausias dalykas. Man apsilankyti teko 3 kartus, nors pilnai būtų užtekę dviejų (apsižioplinau su nuotraukomis, turėjau ne tokias kokias reikia). Eilėje laukti tenka bent 2 valandas, nes viskas juda labai lėtai, laimei galėjau vizą gauti ir draugei, jog nereikėtų jai taip pat gaišti laiko. Jei kam ne gaila papildomų 15€, galite rinktis įmones, kurios visą tai atliks už jus. Vizos yra!

Iš aplinkos atsiliepimų daug apie Kijevą, tiksliau baimių vykti į Ukrainą, gi ten neramu, pavojinga. Bet mes su drauge kažkaip stipriai nebijome, kaip sakoma jei lemta kažkam nutikti, tai gali nutikti ir Lietuvoje. Lankomus objektus surinko draugė, beliko sulaukt kelionės.

Penktadienis, darbo pabaiga – vis labiau nekantraujame. Grįžę susipakuojame daiktus, pasiimame bilietus, dokumentus ir vykstame į stotį. Paskutiniu metu į stotį prieš keliones vykstame nebe autobusus, o naudojamės CityBee paslauga, labai patogu ir greita. Nereikia sekti įvairių tvarkaraščių, nebijot dėl vėlavimo, o ir panaši kaina išeina. Su taksi išeitų dažnu atveju brangiau. Mes stotyje. Jau stovi ECOLINES autobusas, bilietuose vietos 3-4, bet mums nurodo sėstis į 7-8. Pliusas – turėsime planšetes, minusas – nematysime vaizdų pro didelį priekinį stiklą 🙂

Vykstant iki Kijevo iš autobuso reikėjo išlipti 3 kartus, bet nei karto nereikėjo neštis su savimi daiktų. Lietuvos kontrolės punkte surinko dokumentus ir išsinešė pasienio darbuotoja, kur sutikrino. Visuose kituose punktuose reikėjo išlipti ir eiti dokumentų patikrai. Nei vienu atveju nieko neklausinėjo, nei kur, nei kodėl važiuojam. Į Kijevą atvykome 1 valanda ankščiau nei turėjome pagal grafiką. O su kelione atgal – buvo sunkiau.

Metro Kijeve

Metro Kijeve

Iš Kijevo pajudėjome ~45 min. vėliau nei turėtume ir labai ilgai stovėdavom prieš patikros punktus, nors eilių nebuvo. Galbūt truko organizuotumo, nes ECOLINES darbuotoja ne visais atvejais žinojo ką daryti. Prie visų patikros punktų (išskyrus Lietuvos) reikėjo su savim neštis visus lagaminus ir kuprines. Buvo tikrinami daiktai, visi buvo tikrinami su šunimis. Man su drauge teko didesnė patikra, papildomai šunys apuostinėjo kuprines (galbūt keistai prieš kitus atrodėm, jog važiavom tik su kuprinėmis), mano ir kišenes prašė parodyti ir kas po striuke. Pfiuu, nieko nerado (nors ir nebuvo ko rasti) 😀 Toliau manęs pradėjo visko klausinėti rusiškai. Mano rusų kalbos žinios pripažinsiu – prastos, bet susikalbėti pavyko. Klausinėjo iš kur ir į kur vykstu, kokiu tikslu buvau atvažiavęs, ar vežuosi kokių vaistų ir dar kažko. Ir viso to klausinėjo įvažiuojant į Baltarusiją, jų pasienio punkte.

Pasiekus Lietuvos punktą, jau daiktų su savimi pasiimti nereikėjo, juos galėjome palikti autobuse. Tik dabar vėl reikėjo eiti atsižymėti pasuose. Šiaip mums kilo tokia mintis, jei mes esam iš Lietuvos ir nededa jokių štampų lietuviam, tai gal nereikėjo eit? 😀 Nes nemačiau, jog skaičiuotų kiek čia mūsų ir praėjus patikra išeini prie tų pačių durų pro kurias įėjome. Šitame punkte mums buvo paprasčiau, mūsų niekas neklausinėjo nieko, patikrino dokumentus ir atsisveikinome. Visai kita kalba buvo su kitais keleiviais kurie nebuvo lietuviai. Juos bandė vis pagauti už liežuvio, kai klausinėjo kur važiuoja, kokiu tikslu ir panašiai. Kartais net liepdavo pakartoti ką sakė ir žiūrėdavo ar nemeluoja. Kai kurių asmenų net piršto antspaudus tikrino. Kai visus patikrino pajudėjome link Vilniaus.

Šį kartą nepavyko atvykti ankščiau ir vėlavome beveik vieną valandą. Iki namų vėl grįžome su CityBee – 7 km kelionė kainavo 2,45€.

Va tokie potyriai kelionėje ir planavime, o apie patį Kijevą jau sekančiame įraše 🙂

Vaidas

2 komentarai

  1. Nelabai supratau, norint gauti vizą į Ukrainą reikia važiuoti į Baltarusijos konsulatą? Maniau, kad Baltarusijos konsulate yra išduodamos tik vizos į Baltarusiją . Galbūt čia klaida įsivėlė?

    • Jei jau reklamuojate kelionių agentūrą, turėtumėt žinoti, jog vykstant į Ukrainą vizų nereikia, bet jei vykstama pro Baltarusiją, tai reikalinga Baltarusijos tranzitinė viza.

Parašykite komentarą