3

Mano išmanieji namai: Xiaomi

Prisiskaičiau visur apie Xiaomi išmaniųjų namų produktus, kaip apsaugoti namus, kaip automatizuoti procesus, matuoti elektros sąnaudas ir panašiai. Pasitaikius progai ir gerai akcijai prigriebiau Xiaomi Gateway, o jo sulaukęs ir pasijungęs pamačiau, jog man reikia ir daugiau įrenginių, nes vien iš jo nėra daug naudos, tai palaukiau akcijų ir užsisakiau durų/langų ir temperatūros/drėgmės daviklius ir apie visus gautus trumpai papasakosiu.

Bet čia nedidelė dalis Xiaomi įrenginių kuriuos galima pasijungti namuose, taip pat galima rasti dūmų detektorius, dujų detektorius, išmanius mygtukus, jungtukus, galima įsigyti išmanius virdulius, elektros kištukus, ilgiklius, įkroviklius ir dar daug daug. Pats šiuo metu kaip rašiau turiu tik tris:

Valdymo įrenginys (Gateway)

Xiaomi valdymo įrenginys, kitaip tariant visos sistemos smegenys, prie jo jungiami visi kiti išmanūs įrenginiai naudojantis Mi Home programėle, kuri yra Android ir iOS sistemoms. Pirmą kartą įjungus įrenginį galima prijungti per jau minėtą programėlę, kurs jis paprašys jį prijungti prie namų interneto (Wi-Fi), prijungus jau pilnai galime valdyti.

Xiaomi Gateway spalvų nustatymas ir radijo stotys

Xiaomi Gateway spalvų nustatymas ir radijo stotys

Be visų įrenginių apjungimo ir valdymo funkcijos, jis dar gali groti internetinę radiją (būna pagrinde Kinijos radijo stotys, bet yra būtų kaip prijungti lietuviškas), šviesti mūsų pasirinkta spalva (nustatoma programėlėje), atlikti žadintuvo funkciją, veikiant su kitais davikliais veikti kaip signalizacija. Programėlėje kuriamos įvairios scenos, pagal kurias veikia davikliai, valdymo įrenginys ir nustatoma kokie veiksmai turi būti atlikti. Pavyzdžiui atidarius duris įsijungia apšvietimas ar garsinė signalizacija ir nusiunčiamas pranešimas į telefoną apie įvykį arba tarkim nukritus temperatūrai žemiau nurodytos įjungti išmanų kištuką, kuris paleis šildytuvą ir panašiai.

Temperatūros ir drėgmės daviklis

Aqara temperatūros - drėgmės daviklis

Aqara temperatūros – drėgmės daviklis

Yra dviejų rūšių temperatūros davikliai grynai Xiaomi produktas ir Aqara daviklis, tarp jų yra tik 2 skirtumai – išvaizda ir Aqara daviklis papildomai rodo ir slėgį, pastarąjį aš ir nusipirkau. Pirkau būtent šį nes rodo daugiau informacijos ir tuo metu buvo mažesnė kaina. Daviklis nedidelis ~3,6cm x 3,6cm (kvadratinis), maitinamas viena CR2032 3V baterija. Daviklį prilipinti galima prie bet kokios patogios vietos, kadangi tvirtinamas dvipuse lipnia juosta, tik rekomenduojama neklijuoti ant metalinių paviršių.

Visą informaciją galima peržiūrėti Mi Home programėlėje, kur ir yra prijungtas. Taip pat informaciją galima peržiūrėti grafikuose, pateikiami praeities duomenys, patarimai pakilus temperatūrai.

Temperatūros ir drėgmės pateikimas grafiškai

Temperatūros ir drėgmės pateikimas grafiškai

Durų-langų daviklis

Xiaomi durų/langų daviklis

Xiaomi durų/langų daviklis

Kaip ir temperatūros, taip ir durų/langų davikliai yra dviejų rūšių, bet pastarieji skiriasi tik išvaizda, jokių papildomų funkcijų neprideda. Šiuo atveju rinkausi tą kurio buvo mažesnė kaina, nes funkciją abu atlieka tą pačią. Rinkinukas susideda iš dviejų dalių: daviklio ir magneto, kuriam atitolus aktyvuojasi daviklis. Maksimalus nuotolis tarp jų yra 22mm, patraukus toliau aktyvuojasi. Daviklis maitinamas viena CR1632 3V tipo baterija, taip pat kaip ir temperatūros jutiklis, tvirtinamas prie paviršių dvipuse lipnia juosta. Taip pat paminėsiu, jog pridedamas vienas atsarginis komplektas lipnios juostos tvirtinimui.

Jutiklio informacija kaupiama Mi Home programėlėje, kur galima peržiūrėti istoriją, kada buvo atidarytos ar uždarytos durys, kada suveikė kokia mūsų sistema.

 

Bent jau kol kas visais gautais priedais džiaugiuosi ir žvalgausi naujų. Labiausiai norisi išmanaus elektros kištuko ir prailgintuvo, bet šiuo metu nėra jokių akcijų 🙂 Jei kas turite užmatę kokį įdomų priedą ar gerą akciją ar šiaip pastebėjimų, lauksiu komentarų žemiau 🙂

Vaidas

3 komentarai

  1. Sveiki, kaip Jūs pridėjote lietuviškas radijo stotis į Mi Gateway? Man duoda tik dviejų kiniškų stočių pasirinkimą. Aš nustatęs China mainland kaip regioną, nes su Europe kažkodėl mi home programėlė neprisijungė prie gateway.

    • Europos rinkai nėra išleisto Gateway, todėl veikia tik China Mainland.
      Dėl lietuvišku radijo stočių, tai naudojausi instrukcija iš čia: http://ximiraga.ru/ Sukonfigūravau maršrutizatorių pagal instrukciją, tada programėlėje prisijungus prie Gateway galėjau rasti lietuviškas radijo stotis. Bet, jog visada nebūčiau su kitokiu DNS prisidėjau stotis į favoritus ir atstačiau nustatymus, taip stotys liko programėlėje 🙂

  2. Na kainos atžvilgiu tai Xiaomi sunku būtų nurungti. Už kelis šimtus $ galima įdiegti neblogą namų sistemą. Teko pasibandyt pas draugą svečiuose šitą sistemą (būtent signalizacijos sistemą), tai paliko gan neblogą įspūdį. Patys produktai pagaminti gan kokybiškai nors ir iš plastmasės. Užduotis atlikinėja irgi be jokio delay. Tik įdomu kaip būtų, jeigu būtų įdiegta daugiau modulių, kaip tada jie sąveikautų. Pats irgi norėčiau automatzuot namus, bet labiau linkstu pagal KNX standartą veikiančias sistemas. Dabar svarstau diegti iš čia https://www.jung.de/lt/600/sprendimai/protingos-sistemos/ bazinę įrangą kartu su mikroklimato valdymu ir saugos sistema. Pačias sistemas galima vėliau be sunkumų papildyti naujais moduliais,kas aktualu jeigu biudžetas ribotas yra.

Parašykite komentarą