0

Fidget spinner – nauja manija

Tikriausiai dauguma jau girdėjo apie naująją maniją – fidget spinner. Dar kitaip vadinami suktukais, spineriais ir panašiai.  Kiekvienas tam turi savo pavadinimą. Dėl jo pamišo JAV ir sparčiai populiarėja Lietuvoje. Net apie naująją mada per žinias rodo.

Fidget spinner – kas tai?

„Fidget Spinner“ – tai paprastos konstrukcijos sukamasis žaislas, kuri jos kūrėjų manymu, padeda įveikti stresą. Naudojimasis šiuo suktuku turi padėti susikaupti. Tai viena priežasčių, kodėl daiktas žaibiškai populiarėja mokyklose.

Mokslininkų nuomonės „Fidget spinner“ kovos su stresu funkcionalumo atžvilgiu yra skirtingos. Vieni tvirtina, kad tai idealus daiktas vaikams ir suaugusiems, turintiems problemų susikaupiant ar net efektyvi pagalba kovoje su aktyvumo ir dėmesio sutrikimu. Tiesa, ne visi yra vieningos nuomonės. Dalis mokslininkų mano, jog nėra jokių tokio „gydymojo“ „Fidget spinner“ suktukų poveikio įrodymų, o visi pasakojimai tėra reklamos triukai.

Jie pagaminti gana paprastai, viduryje suktuko yra guolis, kuris leidžia suktukui ilgai suktis aplink savo ašį, o toliau jau gamintojų fantazija, kokios jis formos bus, iš kokių medžiagų pagamintas. Plačiausiai naudojamas ABS plastikas, yra pagamintų ir iš metalo ar medžio. Nuo pagaminimo medžiagų priklauso ir kokybė ir sukimosi laikas. Kuo spineris sunkesnis ir guoliai kokybiškesni, tuo ilgiau sukasi. Vidutiniškai sukimosi laikas nuo 20 sekundžių iki 6-8 minučių.

Mano spineris

Visu tuo susidomėjęs, norėjau pamatyt, kas taip visiems patinka. Lietuvoj kainos nuo 6€, tai ryžausi vėl užsakymui iš Kinijos. O ten „fidget spinner“ galima sakyti milijonai, tik sugebėk išsirinkti. Nusipirkau pigiausius ir paprasčiausius, o ir akciją radau. Pirkau 2 spinerius po 0.97$, dabar mačiau tas pats pardavėjas pardavinėja po 3,5$ (matyt kinai irgi eurą įsivedė, jog kainos tris kartus pakilo :D).

Prašiau juodo ir mėlyno, bet parašė jog mėlyno nėra, gal tinka kita spalva, paėmiau raudoną. Atėjo siuntinukai pakankamai greitai, per ~3 savaites su China Registered Mail. Iš karto pasakysiu, juodas geresnis, sukasi geriau, guoliai kokybiškesni, o turėtų būti identiški, ar ne?

Tik ką gavęs išbandžiau, tai juodas sukasi apie 2 minutes,  o raudonas tik ~20 sekundžių. Pabandžiau internete esančius patarimus kaip pagerinti sukimasi, bet niekas nepadėjo, nei valymas, nei tepimas, rezultatas vis tiek plius minus toks pat. Jaučiasi, jog juodas sukasi lengviau, bet skleidžia didesnį  garsą, bet jis nėra trukdantis. Galbūt įtakos turi, jog ant juodo guolių užrašas ABEC – 7, o raudonas to neturi, guoliai matyt kitokie. Bet bendram rezultate esu patenkintas.

Nežinau kiek tiesos, jog padeda autizmo gydymui, bet dėmesiui nukreipti puikus žaislas, geriau nei su kokiu tušinuku žaisti ir spragsėti.

Kai niežti nagai

Visada turint kokį įdomų daiktą jį norisi išardyti, o tiksliau pažiūrėti iš ko jis susideda. Taip ir čia, pabandžiau išardyti ir pažiūrėti ar lengvai ardosi, ar eina sukeisti guolius, galbūt tai pagerins sukimosi laiką?

Iš karto pasakysiu, raudono suktuko guoliai išsiima ne taip ir sunkiai, o va juodo niekaip nepavyko ištraukt. Gal įklijuoti, o gal dar daugiau jėgos reikia, tai apsistojau ties raudonu, nesinorėjo sulaužyti. Nusiima dangteliai, tada išstumiame laikiklį. Sustumiame šratukus į vieną pusę ir išimame guolio vidurį. Štai ir viskas, turime išardytą guolį, kurį sudaro 10-12 dalių, priklausomai ar turi guolis apsaugas.

 

P.S. jei kažkam reikia užsakyti ką nors iš Aliexpress galite kreiptis 🙂

Vaidas

Parašykite komentarą