0

Kijevas: įspūdžiai ir potyriai

Štai atėjo laikas papasakoti įspūdžius kokius paliko Kijevas, o ne tik kelionę į Kijevą ir kelionę namo. Tai pradėsiu nuo pradžių.

Kaip jau buvau minėjęs praeitame įraše, Kijevą pasiekėme maždaug valanda anksčiau. Išlipus pirma užduotis buvo susirasti kur būtų galima išsikeisti pinigų ir rasti mums reikalingą autobusų stotelę. Bet visų pirma pinigai, nes norint pasivėžinti autobusu ar kitu viešuoju transportu reikalingi vietiniai pinigai – grivinos. Apėję aplink autobusų stotį sutikome ir kartu važiavusius žmones, kurie mūsų paklausė kur rasti metro, deja padėti negalėjom, kadangi patys ne vietiniai 🙂 Pamatėm lošimų automatų saloną su iškaba šalia, jog keičia pinigus. Pasikeitėme 10 eurų ir gavome 276 grivinas. Na, o dabar iki stotelės ir pirmyn į miesto centrą. P.s. viešojo bilietas kainuoja 3 grivinas (~0,1€), o metro 4 grivinas.

Atvykus į centrą, viešbučiui dar buvo per anksti, tad nutarėm pradėti lankyti mūsų nusižiūrėtus lankomus objektus. Per visą kelionę jų daug neaplankėme, pritrūkome laiko, o kai kuriais atvejais pavedė viešasis transportas. Metro keliauti paprasta, o su autobusais ir troleibusais  jau sudėtingesnė situacija, jie mėgsta vėluoti, ar iš viso neatvažiuoti. Laukėme stotelėje, kai turėjo pravažiuoti keli, o nepravažiavo nei vienas. Taip sugaišome daug laiko ir kai kuriems objektams jo tiesiog nebeliko. Kitą kartą planuosim su daug didesne atsarga. Tai mums pavyko aplankyti šiuos objektus: Maidano aikštę, Nacionalinį Černobylio muziejų, Šv. Sofijos katedrą ir Michailovskio auksinių kupolų soborą ir pasivažinėjome pirmuoju Kijevo funikulieriumi.

Maidano aikštė

Maidanas

Maidanas

Pirma stotelė čia. Ieškant kur nors pakeliui esančio turistų informacijos centro ateiname iki aikštės. Ir žinot ką? Niekad nepagalvotum, kad čia vyko kažkas tokio kas sukrėtė ne tik ukrainiečius, bet ir likusį pasaulį. Gyvenimas virte verda, viskas sutvarkyta labai gražu. Šioje vietoje susijungia dvi metro linijos, kuriomis galima nukeliauti į likusias miesto vietas. Pasigrožėjom aikšte ir nutarėm keliauti prie sekančio objekto. Tiesa, pačioje aikštėje buvo matyt kažkoks renginys ar kažkas, buvo visoje gatvėje iškabintos didžiulės kareivių nuotraukos, o centre rodomas vaizdo įrašas.

Maidanas ir karių nuotraukos

Maidanas ir karių nuotraukos

Nacionalinis Černobylio muziejus

Šis muziejus man paliko labai didelį įspūdį. Užtrukome čia apie dvi valandas, galima ir trumpiau. Bet mes pasiėmė audio gidą anglų kalba, kadangi pagalvojome viskas bus ukrainiečių ar rusų kalba. Tikslios kainos nepamenu jau, bet audio gidas ir įėjimas dviems, kainavo apie ~200 grivinų, gal net pigiau. Bet gidas labai pravertė, labai išsamiai papasakoja kas vyko, kas pavaizduota, jei būtume ėję be jo, turbūt užtrukę kokį 20 minučių, nes daug eksponatų, o paaiškinimų nėra per daugiausia. Šitą muziejų rekomenduočiau visiems aplankyti.

Šv. Sofijos katedra ir Michailovskio auksinių kupolų soboras

Michailovskio auksinių kupolų soboras

Michailovskio auksinių kupolų soboras

Sekančios dienos objektai buvo Šv. Sofijos katedra ir Michailovskio auksinių kupolų soboras. Abu šie pastatai stovi toje pačioje gatvėje tik skirtingose jos pusėse. Abu pastatai atrodo mano nuomone įspūdingai 🙂 Šv. Sofijos katedros lankymas yra mokamas, bet kainos nesi kandžioja.  Studentams taikomos nuolaidos, tai jei kas vyksit ir turėsit studento pažymėjimą ar ISIC kortelę vežkitės, sutaupysit bent 50% kainos. Kadangi mes turėjome tik stambias kupiūras, mums su drauge padarė studentiškas nuolaidas. Įėjus galima aplankyti kiemelį už papildomą kainą užlipt į bokštą ir t.t. O jau auksas blizgėt blizga 🙂

Šv. Sofijos katedra

Šv. Sofijos katedra

Kijevo funikulierius

Šią vietą taip pat būtina aplankyti, tai viena iš populiariausių vietų Kijeve. Funikulierius buvo įrengtas 1905 metais ir veikia iki šiol ir yra aktyviai naudojamas. Prieš įrengimą gyventojai naudodavosi mediniais laiptais, o dabar už 4 grivinas galima nusileisti ir pakilti be jokių pastangų. Ir pasigrožėti tokiu senu įrenginiu 🙂

Kijevo funikulierius

Kijevo funikulierius

Kainos ir pastebėjimai

Kainos Kijeve mažos, galima ir su lietuvišku atlyginimu pasijausti daug maloniau nei Lietuvoje. Kabo reklamos, jog galima nusipirkti naujos statybos vieno kambario butą už vos 10 000 EUR, smagu?

Kur pavalgyti? Mes valgėme Puzata Hata, tai kaip koks mūsų Delano ar panašiai. Kainos mažos dviese pavalgėm už vos 5€, galima ir daugiau išleisti, bet čia jau kiekvienam pagal poreikius ir norus 🙂 Taip pat visur mieste galima rasti kavos pardavėjų, kava ir arbata vos nuo 6 grivinų, o ar įsivaizduotumėt tokias kainas pas mus? Manau, labai sunku, tai įsivaizduot.

Taip pat prisipirkom lauktuvėms ROSHEN saldainių, kurie ten taip pat labai pigūs. P.s. Roshen saldainių kompanija priklauso Ukrainos prezidentui Petro Porošenko, o pačios kompanijos pavadinimas kilęs iš jo pavardės, tik reikia nuimti pirmą ir paskutinius skiemenis.

Kaip jau minėjau, metro važinėja be ne sklandumų, o su kitu viešuoju transportu gali kilti problemos, todėl visada turėkite alternatyvų planą, kaip pasiekti norimą lankomą objektą, jei iki jo atvykti nėra galimybės su metro. Taip nevyko aplankyti keleto objektų, nes tiesiog pritrūkom laiko ir negalėjom rizikuoti pavėluoti į autobusą atgal į Vilnių, bet kažkada manau būtinai grįšime atgal 🙂 Tik šį kartą oro transportu, jog sutaupyti laiko 🙂 O po ES keliausim autobusais ar kuo pigiau bus 😀

 

Vaidas

Parašykite komentarą