0

Raspberry Pi 3: išmani laistymo sistema?

Turbūt daugelis, kurie augina įvairių augalų namie, ant palangės ar dar kur, pagalvojo apie laistymo problemas išvykus. Tai va, atradau žmonių internete kurie buvo pasidarę tokią sistemą su Raspberry Pi ar Arduino, bet dauguma buvo dėl kaip sakant sportinio intereso, o galbūt ir mąstė kažką rimčiau. Tai dabar tokią sistemą ir pats bandau padaryti. Galbūt mano nebus niekuo ypatinga, bet išvažiuoti kelioms dienoms vasarą bus galima ramiai ir nebijoti vaizdo grįžus namo, kai augalai beveik mirę.

Dabar mano sistema tokia labiau eksperimentinė, kadangi dar nesu pajungęs vandens, bet žemės drėgmė, oro temperatūra ir aplinkos šviesumas yra matuojamas. Tiesa, temperatūra nėra visiškai tiksli, kadangi laukiu tikslesnio daviklio, tai dabar temperatūra būna ~1-2 laipsnių paklaida. Visos programinės dalies aš nekūriau, bet modifikavau tas kurias radau internete, jog atitiktų mano poreikius, o kai išmoksiu puikiai programuoti Python kalba galbūt perrašysiu savaip.

Tumpai ką naudojau:

  • Raspberry Pi 3
  • Kelios montavimo plokštės su skylutėmis (išvengiau litavimo)
  • Laidai-trumpikliai
  • Temperatūros daviklis (DHT11)
  • Telefoninis kabelis 4 gyslų
  • 4 vinys
  • Fanera
  • Tranzistorius PNP 2N3906
  • MCP3008 A/D keitiklis
  • Įvairus rezistoriai
  • LED diodai
  • Šviesos jutikliai (foto rezistorius 5528)

Drėgmės matavimas

Drėgmės jutiklius pasidariau iš dviejų vinių prie kurių prilitavau laidelius ir jie nueina į montavimo plokštę. Ten jie yra prijungti prie MCP3008 keitiklio, kuris informaciją paverčia naudojama informacija. Vinis įtvirtinau atpjovęs faneros gabaliuką ir jame išgręžus skyles vinims. Po to viską apipyliau karštais klijais ir visa magija drėgmės davikliams. Gal labai tikslu nėra, bet laikys kažkiek ilgiau už kiniškus daviklius ir daug pigiau 🙂 O tarkim surūdijus galima ir naują pasidaryti ir nelaukti, kol pareis iš Kinijos.

Salotų ir pomidorų daviklis Raspberry Pi 3

Savadarbiai davikliai matuoja salotų ir pomidorų vazonuose esančią drėgmę

Temperatūra ir kita

Temperatūrą matuoju DHT11 davikliu, jis nėra labai tikslus. Turi apie dviejų laipsnių paklaidą ir ne visada temperatūros informaciją pavyksta gauti arba tai užtrunka labai ilgai, todėl grafike kartais atsiranda lūžio taškų, kuriuose matosi rodoma 0 laipsnių temperatūra. Taip rodo, nes padariau, jog nepavykus pamatuoti temperatūros įrašytų 0. Užsisakiau Dallas DS18S20 daviklius, kurie bus kur kas tikslesni ir bus galima pajungti kelis daviklis ant to pačio laido, kadangi kiekvienas iš jų, turi savo adresus. Daviklius užsakinėjau iš Aliexpress po ~60ct., tuo tarpu Lietuvoje galima rasti po kelis eurus, ar kartais net po keliasdešimt (http://www.elektronas.lt/index.php?route=product/product&product_id=238 puikus pavyzdys prie lito kainavo 20lt, prie euro 20 euro) 😀

Šviesumą matuoju su foto rezistoriumi, kurį gavau iš kiniško šviesos daviklio, kurio veikimas buvo pagrįstas signalą duodavo tik kai būdavo šviesu, o pamatuoti kiek jos nebuvo galima. Išlitavau iš jo iš pajungiau prie savo laidų raizgalynės.

Raspberry Pi 3 sistema

Štai taip atrodo laidų raizgalynė, kurioje prijungti 2 drėgmės, 1 temperatūros ir šviesos davikliai 🙂

Statistika

Visa informacija yra saugoma MySQL duomenų bazėje. Kas 24 valandas ir kas savaitę yra sugeneruojama diagrama, su tos dienos ar savaitės informacija. Ši yra patalpinama į Twitter, kaip tai atrodo galima pamatyti žemiau:

Likę darbai

Dabar reikia susirasti kokį normalų energijos šaltinį, jog būtų nuo jo maitinti ir Raspberry ir tarkim vandens pompą, nes nuo avietės jį maitinti negalima, galima sugadinti. Tada pajungti vandens tiekimą ir pradėti bandymus su laistymu. Taip pat laukiu, RPi kameros, su kuria bus galima fiksuoti augalų augimą, daryti timelapse ir t.t. Planų daug, o kaip bus matysiu 🙂

Vaidas

Parašykite komentarą